bloggportalen

fredag 24 juni 2011

Midsommarverklighet

Jag har tappat mina ord lite grann. Jag kan inte riktigt beskriva hur det känns att jag (efter mycket vånda) skrev världens kaxigaste ansökningsbrev till min drömtjänst i förra veckan. Och att VD:n på företaget kallade mig till intervju två timmar senare. Jag kan inte heller beskriva hur det känns att Belsebub är oskadliggjord. Nöjet i att höra min mamma säga: "Och nu har han dig efter sig -- stackars sate!" Efter att ha varit rädd så länge. Att maktmannen ger mig kraft -- genom att prassla med sina papper -- när jag prasslar med mina papper. Och att en av de coolaste, smartaste kvinnorna jag vet mailar mig sitt stöd direkt från kommunens högst beslutande instans. Så ikväll, på årets ljusaste natt känner jag en sådan tacksamhet och stolthet. Och nu ska jag dansa tills benen trillar av!

söndag 19 juni 2011

Sommaren 2005

Jag lade märke till sådana konstiga saker som att du hade sorgkanter under dina naglar. Som om du varit och grävt i jorden, och jag tänkte att jag hade velat gräva där bredvid dig. Sedan såg du på mig med dina blåablåa ögon och jag var tvungen att titta bort. Igen och igen därför att du kom för nära. Därför att det var så uppenbart att jag kunde spegla mig i dig. Som om vi setts tidigare någonstans i någon tid långt härifrån. Du såg inte ut som jag trodde. Det fanns linjer i ditt ansikte som jag inte var van vid. Och hjärtat gick ner lite på knä just där och då. Trots att det inte alls var meningen. Sedan gick jag. Jag vände mig aldrig om.

Donavon Frankenreiter – Shadows

lördag 18 juni 2011

Porslinsvägen

Jag älskar stan på natten. När allt är nervigt och naket och hudlöst. Det är som om alla skal faller bort. All påklistrad glädje och alla leenden. Och jag känner långt där inne att någonting nytt är på gång. Som faktiskt inte känns som ett steg tillbaka. Jag kommer inte att sakna mycket. Jo, han med alla stora visioner. Han som såg mig, sporrade mig och som ville att jag skulle växa ännu större. Som tog sig an mig och ville visa mig hur det faktiskt kunde vara. Vad jag kunde göra. Och han med det korpsvarta håret. Som inte är som någon annan -- fast kanske mer som jag själv än någon annan jag någonsin träffat. Hon som litar på mig. Som hoppas in i det längsta att jag ska ändra mig, för jag är det bästa som hänt henne på länge. Hon sneglar på honom, han som också är på väg bort. Den trygga jätten som vi alla litar på och som jag har en outhärdlig respekt för. Jag vet inte om vi kommer att ses igen efter detta. För jag vänder blad nu och lämnar er. Och det gör ont, och jag känner saknad, men det är nödvändigt. För annars går det illa. I längden är jag inte stark nog. Men ni betydde någonting. Verkligen. Fast jag betyder mer.

fredag 17 juni 2011

Hejdå

Det är så förbannat sorgligt att det ska sluta så här. Det som började som en dröm. Och som kunde blivit så vackert. Jag håller på att ta förväl och jag är inte ens arg längre, men det kommer att ta ett tag för mig att skaka av mig vad som kunde blivit. Förstår ni vad ni tillåtit? Förstår ni vad ni gjort? Och att precis samma sak kommer att hända igen. Om ett år sitter ni där bland alla böcker och ord. Känslan av deja vu genomträngande. Och då, då kommer ni äntligen att förstå. Men kommer ni lära er någonting?

onsdag 15 juni 2011

Krasch, boom, bang

Skitsmart verkligen! Att gripa efter handbromsen när jag övningskör och håller på att köra in i en soptunna. OBS, cykelhandbromsen då alltså! (Och ja, jag vet att jag är senast i världen på att ta körkort, men jag har varit uppbokad på annat håll.)

måndag 13 juni 2011

4 AM ode to romance

"I think I could love you..."




Nu

Tistlarna står i blom längs med kanalen. Jag har ätit glass tre dagar i rad och planerar för en fjärde. Cykelturen går till Sibbarp och tårna är glada åt sandalivern. Min kjol är ljust limegrön, toppen körsbärsröd och idag dubbades jag till kontorets jordgubbe. Allt är lätt och luftigt och nätterna som mjukaste sammet. Finaste besöket väntas inom de närmsta veckorna. Vi ska leka dag som natt och skapa nya historier, nya minnen jämte de gamla och välbeprövade. Och semestern nalkas. Fyra långa veckor av "vi gör det!"  Nu är det äntligen sommar!

Joe Purdy – Skinny Dippin Girl

söndag 12 juni 2011

Förbannat också

Jaha. Inatt har jag tydligen råkat springa runt och visa behagen. Sömmen på min spetstopp har spruckit precis i brösthöjd vilket betyder att min bh varit mycket synlig under kvällens lopp. Jag har dansat i timmar -- och ingen jävel har sagt något. Fanfanfan!

lördag 11 juni 2011

Lifvet


Honey lagar mat och bjuder mig på ljusrosa sommarvin och vattenmelon. Efter en dag dränkt i sol och tankar på revolution. Och jag? Ja, jag väljer för en gångs skull porrlooken och ser fram emot att göra stan jävligt, förbannat, helvetiskt osäker. Inatt ska vara självlysande!

Joe Purdy – The City

Början


Malmö centralstation låg öde i sommarskymningen. Underligt tyckte jag när jag tumlade ut i kvällen efter min första (och sista) qi-gong klass -- klockan var ju inte mer än lite drygt halv tio, men så var ju Malmö inte heller någon metropol. Jag hade njutit i fulla drag av ett New York som aldrig sov, men att känna den ljumma havsvinden och höra måsarna skria fyllde mig med en inre ro som hade varit omöjlig att hitta i ”the Big Apple”.
På väg till stationen hade jag irriterat mig på att jag skulle behöva byta buss. Jag hade alltid haft ett komplicerat förhållande till Malmös lokaltrafik. Oftast var bussarna sena och ibland kom de inte alls. Och ibland var de för tidiga vilket gjorde att jag såg bakändan på dem på väg mot hållplatsen och fick galoppera för att hinna med. Och utan undantag var de alltid knökfulla. Det fröjdade mig att jag i alla fall denna gång skulle slippa förpestas av svettiga och/eller fulla medpassagerare. Annars slog det aldrig fel. Jag lyckades alltid hamna i närheten av någon fet man med härlig armvett eller så fann jag mig inklämd mellan fulla, vrålande MFF:are på väg till stadion för att utföra sin huliganism. Men idag skulle jag få vara ifred.
Den gröna bussen rullade sakta in till hållplatsen, stannade och slutligen öppnades dörrarna. Frånsett busschauffören var den som väntat behagligt tom. Han verkade glad att få sällskap för han lös upp när jag steg på. Jag lekte med tanken att det var min nyfunna qi-gong harmoni som smittade av sig, men övergav den snabbt igen. Huga, började jag redan tänka som en lärjunge? Jag placerade mig i bakre delen av bussen och blickade ut över kanalen och de folktomma gatorna. Jag avbröts i mitt filosoferande av en mansröst:
”Ursäkta, vart går den här bussen?”
Jag hade ett näbbigt svar på tungan: Om han inte visste vart bussen gick, vad gjorde han då på den? Men när jag tittade upp och såg in i de blåaste ögon jag någonsin sett, så frös svaret inne. Killen framför mig var i trettioårsåldern, hade röda sammetsbyxor och en beige linneskjorta utan krage. Och så hade han hatt. Jag har alltid haft en fetisch för män i hattar. Särkilt om (som i detta fall) lockigt, blont hår tittar fram under brättet. Det talas ofta om att kvinnor vill ha långa, mörka, mystiska män med smäktande bruna ögon. Inte denna. Men ge mig en blond viking så börjar hjärtat pumpa snabbare och min blick blir dimmig.
”Vart ska du”, fick jag fram.
”Möllan”.
Han pratade uppländska och hade en stor backpack på ryggen. Bredvid honom stoltserade en gigantisk hund som jag gissade var en Schäfer.
”Den här bussen går dit”, sa jag, ”men den tar lång tid så det är bättre om du tar åttan.”
Jag pekade ut genom fönstret mot en buss som stod och brummade vid hållplatsen mittemot. Killen stod obeslutsamt kvar framför mig och i samma ögonblick stängde busschauffören dörrarna och började köra. Jag hörde honom gå längst bak i bussen och sätta sig.
                 Jag är inte en gåpåig tjej. Jag pratar sällan med främlingar och är ganska reserverad. I Amerika, ett land som ständigt lovprisar extroverta känsloyttringar, är det svårt att undgå att bli påtvingad samspråk med allehanda människors. När jag bodde i New York så tyckte jag det var fruktansvärt enerverande att människor flög på mig överallt och började prata. Gick du till snabbköpet så pratade de mat och recept. Köpte du kläder så pratade de mode och tygkvalité och när de hörde att jag var svensk så blev jag aldrig av med dem. I början av min vistelse hade jag tyckt att öppenheten var charmig. Jag blev spontant inbjuden till middagsbjudningar och barbeque av totala främlingar och ett par gånger, om personerna verkade hyfsat normala, så gästade jag och Mr Lawyer dessa bjudningar. Vilken härlig impulsivitet tänkte jag. Men efter att, vid två separata tillfällen, ha suttit som en apa i bur och svarat på frågor om isbjörnar och huruvida vi hade bilar i Sverige falnade charmen och jag började sky dessa slumpartade möten som pesten
Jag vet därför inte vad det var som flög i mig denna sommarkväll på en buss genom staden. Kanske var det qi-gongen som hade öppnat mitt sinne. Kanske (och detta var den mer troliga förklaringen) var det för att situationen innefattade en vacker viking, en typ av man som jag sällan haft förmånen att frestats av under de sista sju åren. Det var jag som tog det första steget, (om man inte räknar det faktum att killen faktiskt gick på bussen), när jag vände mig om i min stol och sa:
”Fin hund!”
Och ja, jag menade det. Det var verkligen ett mycket vackert exemplar. Han var högrest, med lång, glänsande, svartbrun päls, en guldig, tät man runt det stora huvudet och stora mörka, visa ögon. Men mitt intresse var endast av estetisk art. Jag har nämligen aldrig varit särskilt förtjust i hundar. Katter är istället min melodi. De är renliga, smidiga och självständiga.  I relationen till en katt får du ingenting gratis och därför blir också belöningen så mycket större. Min erfarenhet av hundar hade begränsats till barndomens grannars och klasskamraters Golden retrievers. Snuskiga, korkade hundar som åt sitt eget bajs, flåsade, fläkte sig och luktade illa. Lägg också till att de oreserverat alltid försökte para sig med mitt ben, så får ni kanske en viss förståelse för min avoga inställning till denna ”människans bästa vän”.
Killen tittade upp och log. Herregud, det kändes som om jag golvats av en tryckvåg av gyllene ljus! Och ja, hjärtat pumpade och min blick höll på att bli dimmig.
”Visst är han”, sa han och log.
Jag försökte samla mig, men lyckades bara le fånigt.
”Vad heter han?”, kläckte jag ur mig i ett försök att framstå som normal och opåverkad.
”Gallio”.
För att rädda spillrorna av min stolthet skulle jag just vända mig tillbaka i mitt säte när han frågade:
”Vart ska du?”
Jag tog ett djup andetag och gav honom light versionen av varför jag bodde hemma hos mina föräldrar i Åkarp. (Just flyttat tillbaka till Sverige efter att ha levt i Amerika i många år, letade lägenhet, sökte jobb osv.) Han log fortfarande och fingrade på brättet till sin hatt medan han berättade att han kom från Småland och att han hade varit och hälsat på hos vänner där. Min hållplats närmade sig irriterande fort och jag sökte förbrilt i min hjärna efter någonting som kunde förlänga mötet. Han hann först.
”Så, då gör du igenting särskilt på dagarna då?” 
Efter många år i äktenskapets hägn så må jag vara rostig i romantiksvängen, men det här var ett solklart ”kan jag få ditt nummer” tillfälle. Jag log och skakade på huvudet, fokuserade på min andning och väntade. Mycket riktigt.
”Har du lust att ta en fika någon dag?”
För mig har förälskelse aldrig vuxit fram. Mitt måtto är att antingen så finns ”det” , eller inte. Därför har jag inte heller varit kär särskilt många gånger. När jag tumlade ut ur bussen med bultande hjärta, (efter att först andlöst ha sagt mitt namn och sedan krafsat ner mitt nummer på en lapp), var jag förälskad. Med risk för att låta klyschig så verkade plötsligt ljuset klarare och sommarskymningens dofter mera överväldigande. Fåglarna kvittrade högre och blommornas färgprakt var djupare. Jag flöt genom luften och när solens sista strålar värmde min hud kändes det som om all världens skönhet fanns inom räckhåll. Och jag visste med ens, att just nu, i detta ögonblick, så hade någonting nytt tagit sin början.

fredag 10 juni 2011

Godmorgon verklighet!

"De säger att frihet bara är ett annat ord för att inte ha någonting kvar att förlora..."

torsdag 9 juni 2011

onsdag 8 juni 2011

Finish line

Top of the food chain sucks! Och nej, mer pengar won't do it. Smicker? No thanx. I. am. done.